Wie zijn wij?

Wij stellen ons voor!!!

Vrouwen Ensemble Davanti bestaat uit 11 gedreven zangeressen die, op hoog niveau, mooie meerstemmige stukken ten gehore willen brengen. In onze koorklank staan zuiverheid, balans, harmonie en precisie hoog in het vaandel. Dit is te danken aan onze jarenlange samenzang en onze voortdurende training in stem en gehoor.

 

Ons repertoire is breed en afwisselend. Van (modern) klassiek tot licht klassiek, van Bach tot Jenkins en van Schumann tot Kodaly. Af en toe maken we een interessant uitstapje naar een ander genre. Davanti zingt vooral a-capella repertoire, afgewisseld met begeleide stukken.

 

Onze optredens zijn divers van aard. Zo geven we bijvoorbeeld (medewerking aan) concerten, doen we mee aan concoursen en festivals en luisteren we culturele evenementen op. Rond kerst verzorgen we ook commerciële kerstoptredens om de koorkas te spekken (zie hoofdstuk 'Dickens Delight').

 

In 2010 veroverden wij op het Nederlands Koren Festival de titel 'Beste Vrouwenkoor Klassiek' van Nederland. Daarnaast hebben wij in dat jaar met 8 topkoren uit andere genres gestreden om de titel Het Beste Koor van 2010. Wij zijn heel trots op het feit dat Davanti hier als klassiek vrouwenkoor de 2e plaats heeft behaald.

 

In 2011 won Davanti het eerste Festival of Equal Voices in Hengelo. In 2012 en 2013 hadden we het te druk met andere muzikale projecten om mee te kunnen doen aan een concours. In 2014 hebben we weer meegedaan aan het N(ederlands) K(oor) F(estival) en Tonen2000, een internationaal koorfestival voor kamerkoren. Bij het NKF eindigden we keurig in de middenmoot en bij Tonen2000 hebben het beste gepresteerd van de 3 deelnemende Nederlandse koren.

 

Een nieuw prijs is gewonnen tijdens het Open Limburgs Korenfestival 2016 in Theaterhotel de Oranjerie te Roermond. Davanti bleek aan het eind van de dag het beste gepresteerd te hebben van alle 15 deelnemende koren. Het enige koor uit Holland (zoals we werden aangekondigd) sleepte een cheque van € 1.000,00 in de wacht, die uiteraard goed besteed zal worden. 

 

Hoe zijn wij begonnen?

Veel van onze zangeressen startten hun zangcarriere in achtereenvolgens De Lenteklokjes en het Aalsmeers Jeugdkoor. Het toenmalige koor, opgericht in 1962, bestond uit jongens en meisjes uit Aalsmeer en omstreken.

 

Mede door de diverse dirigenten die voor het koor hebben gestaan, maakte het koor een enorme ontwikkelng door, zowel in grootte als in niveau. Op een gegeven moment bestond het koor uit meer dan honderd leden en werden diverse uitwisselingsreizen gemaakt naar o.a. Bulgarije in 1984 en Tsjecho-Slowakije in 1987. Door de goede koorkwaliteit won het koor vele prijzen en werden diverse platen en CD's gemaakt.

 

Sinds 2 oktober 1993 is de naam van het Aalsmeers Jeugdkoor gewijzigd in (Aalsmeers) Vrouwen Ensemble Davanti, wat 'vooraan' betekent. Met deze naamsverandering gaf het koor aan klaar te zijn voor een meer volwassen interpretatie van zingen in een koor. Mede door haar vorige dirigenten Oscar Mario Echeverry Bernal, Lorenzo Papolo, Greetje Nijhoff en de allereerste dirigent Yvonne Keizer staat Davanti nu waar ze is: vooraan. Vanaf augustus 2013 staat Davanti onder de bezielende leiding van Alice Roes. 

  

Onze dirigente Ineke van Bemmelen

Ineke speelt vanaf haar 9e dwarsfluit. Naast de lessen die ze volgde bij Judith Glasbeek, speelde ze in meerdere ensembles, waaronder het zelf opgerichte Amstel Ensemble. Daarnaast zong ze jarenlang bij een kinderkoor en vervolgens een jongerenkoor. Na enkele jaren zonder koorzang nam ze de klassieke afslag en zong bij Vrouwenensemble Davanti, vrouwenkoor Fonanta en het festivalkoor van Koorbiënnale Haarlem.

 

Vlak voor een optreden van Davanti in 2011 bij "Concertgebouw open" kwamen we plotseling zonder dirigent te zitten. onze pianist Theo friekspoor en Ineke zorgden er samen voor dat het optreden door kon gaan, Hierdoor is het dirigeervuur in haar ontvlamd en heeft ze zich verder verdiept in koordirectie. Ze kreeg vanaf dat moment regelmatig de kans als invaldirigent Davanti te leiden. 

 

Om het dirigeren meer onder de knie te krijgen volgde ze in 2018 de Kurt Thomas cursus. Daar kreeg ze les van Louis Buskens, Servaas Schreuders, Merel Martens en Fokko Oldenhuis. Op dit moment volgt ze privé lessen klassieke zang en zingt als sopraan bij het Toonkunstkoor Amsterdam.

 

Vanaf begin 2022 is Ineke terug bij Davanti, maar nu als dirigent.

 


 

Davanti krijgt één keer per maand coaching van Lida Straathof. Ook Lida is één van de zangeressen van Davanti geweest en heeft van zingen inmiddels haar beroep gemaakt.

 

Lida volgt zanglessen in Berlijn bij coloratuursopraan Laura Aikin ( Lulu in La Scala). Ze werd aangenomen op het Conservatorium in Alkmaar en is inmiddels afgestudeerd. Sindsdien is ze zangdocente en uitvoerend artiest.

 

Lida zingt concerten in o.a New York, Dubai, Parijs en Berlijn. Ze zong de rol van Greta en understudy Gilline in de opera Thijl2018. Als sopraan is ze verbonden aan Stichting Cherubino waar ze Lauretta zingt in Le Docteur Miracle. Verder heeft ze sinds 2019 haar eigen solo voorstelling "Keep calm, I will use my opera voice" en speelt deze inNederlandse huiskamers en op festivals. Ook heeft ze haar eigen workshop "Sound-Journey" ontwikkeld waar stemgeluid, bewustzijn en authenticiteit met elkaar gekoppeld worden.

 

Sinds 2020 heeft ze verassingsconcerten.nl opgericht. Lida reist door heel Nederland om de mooiste muziek onder het balkon of in de tuin ten gehore te brengen.

 

 

 

 

Kleding

Kleding

Wij zijn te boeken voor allerlei soorten optredens. Normaal gesproken dragen wij zwarte /witte kleding maar trekken graag iets anders uit de kast al naar gelang het optreden. 

Afwijkende kleding

Optreden in Charles Dickens kledij
Optreden in Charles Dickens kledij

Op verzoek kunnen wij ons verkleden in kleding uit de tijd van Charles Dickens (met name in de kerstperiode). Hier links vindt u daar een voorbeeld van. Voor meer informatie over deze optredens, verwijzen we u naar het hoofdstuk 'Dickens Delight'.